Terület

Vadászterületünk Közép-Magyarországon, Pest megyében, a Felső-Tápió patak és Hajta patak völgyében található - a Szentmártonkáta, Nagykáta, Szentlőrinckáta, Tóalmás, Jászfényszaru, Zsámbok, Kóka és Tápiószecső települések által határolt környéken.

Történeti áttekintés

A Fővárosi Gázművek „SZIKRA” Vadásztársasága 1946-ban alakult a vállalat dolgozóiból. Részükre a Magyar Állam a Pest megyei Dabas környékén jelölt ki egy mintegy 5000 hektáros vadászterületet. 1967-ben ehhez a vadásztársaság további mintegy 4430 hektáros vadászterületet kapott a Sülysáp-Nagykáta térségből. Ekkor a létszám több mint 30 fő volt.

A társaság 1996 tavaszától a szomszédos Tóalmás község vadászaival közös vadásztársaságot alakított és az elnevezés továbbra is Fővárosi Gázművek „SZIKRA” Vt. maradt.

2007-ben került kialakításra a mai vadászterületünk a Felső-Tápió patak és Hajta patak völgyében, a Szentmártonkáta, Nagykáta, Szentlőrinckáta, Tóalmás, Jászfényszaru, Zsámbok, Kóka és Tápiószecső települések által határolt környéken - mintegy 6000 hektár területen. A társaság nevet is változtatott, elnevezésünk akkor a Tápiómenti Szikra Vadásztársaság lett.

 

A vadászház


Az 1973-ban a Homokerdő szélén megvásárolt elhagyott tanyán több év alatt alakítottuk ki a saját erőből és a Fővárosi Gázművek segítségével épített összkomfortos, 16 fő éjszakai pihenését szolgáló és 50 fős társalgóval is rendelkező vadászházunkat.  

 

 Vadjaink

A társaságunk 1971-ben kezdte meg a neveltfácán-kibocsátást. 1979-ben egy 80 m2-es, fekvőkéményes, téglából rakott fácánnevelő házat építettünk, amely lehetővé tette egy turnusban 3-4 ezer napos csibe 8 hetes korig történő felnevelését. Utoljára 2002-ben neveltünk napos fácánt, azóta a fácánnevelőt nem használjuk.

Vadásztáraságunk kiemelt és legfontosabb nagyvadja az őz.

Mindig kiemelt figyelmet fordítottunk a vendégeink vadászélményeinek gazdagítására, akár belföldről, akár külföldről érkeztek. Külföldi vendégeink őzbak vadásztatását már 1978 óta végezzük – reméljük nagy megelégedésükre, hiszen az elmúlt évekig visszajáró német és dán vendégeink vannak.

Vadászterületünk másik nagyvadja a dámszarvas, amelyet az országos program keretében 1984-ben, a MAVOSZ támogatásával telepítettek a területünkre, illetve a szomszédos vadászterületekre is. A helyhez szoktatás évei után a dámvadászatot 1989-ben kezdtük meg, és bár csökkenő eredményességgel, de még ma is lehetőség van nálunk dámvad vadászatára. Vadásztársaságunk egyik legfontosabb célja éppen ezért a dámállomány régi dicsőségének a feltámasztása.

A „SZIKRA” területén már az 1980-as években megjelent a vaddisznó, igaz csak váltóvadként – ez időben egy-egy disznó már terítékre is került. Azonban voltak időszakok, amikor vaddisznóhajtásokat is tartottunk. Jelenleg is található vaddisznó a területen, annak ellenére, hogy nagyon „belakott” a vadászterület. Gondos és folyamatos takarmányozással igyekszünk a területünkre került vaddisznót helyben tartani és természetesen vadászaink különös gonddal óvják a kocákat is.